Land Rover jsou terénní vozy inspirované americkou značkou Jeep. Značka vznikla z dnes již neexistujícího koncernu Rover. Frakce Land Rover však dodnes funguje pod křídly společnosti Tata Motors.

Historie značky Land Rover – Podívejte se, kolik se toho o ní můžete dozvědět

Myšlenka vytvořit značku Land Rover vzešla z úspěchu společnosti Jeep, která vyráběla terénní vozidla pro armádu a později i pro civilní použití. Inženýři z koncernu Rover se po úspěchu Jeepu rychle rozhodli zavést do výroby terénní vozy pod nově vytvořenou značkou Land Rover. První vůz byl vyroben v roce 1948 a představen v Amsterdamu. Tento model se Britům velmi líbil. To vedlo k sériové výrobě vozů Land Rover pro zahraniční trhy. Po úspěchu průkopnického terénního vozu se koncern rozhodl vyrábět vozidlo i v dalších verzích.

Poté společnost získala od General Motors práva na motor 3,5 V8 a na jeho základě vznikl nový terénní model Range Rover. První generace tohoto slavného modelu vznikla v roce 1970. Krátce poté, v roce 1978, se Land Rover stal samostatnou automobilovou značkou. Současně se vyráběly modely Land Rover 90 a Land Rover 110.

V následujících letech společnost vyráběla další model – Land Rover Discovery. Mezitím byl Rover pohlcen společností BMW. Ford pak od BMW odkoupil značku Land Rover. Od té doby až do roku 2007 vyráběl koncern nové generace svých předchozích modelů a jejich různé varianty, např. Range Rover Sport. V roce 2007 společnost Ford Motor Company uskutečnila prodej značek Jaguar a Land Rover, které koupila indická společnost Tata Motors. Od převzetí značky se starší modely stále vyrábějí v nových generacích a navíc byla nabídka rozšířena o Range Rover Evoque.

Jak vidíte, historie značky Land Rover je nesmírně zajímavá. Samotná značka i přes změnu majitele stále vyrábí velmi dobré terénní vozy, navíc obohacené o technologické zázemí kolosu, kterým je Tata Motors.

Pokud máte zájem o koupi vozu Land Rover, doporučujeme zkontrolovat číslo VIN, které obsahuje nejdůležitější informace o vozidle. Pokud nevíte, kde najít číslo VIN – všechny informace najdete pod tímto odkazem www.kde-je-vin.com.

Zdroj: wikipedia.org